Cum se lucreaza

Ce tip de argila sa aleg

Când încercăm ceva pentru prima oară, există acea teamă, care este normală, de altfel, de a nu strica sau de a nu irosi materialul. De aceea, mulți începători se gândesc să cumpere pentru testare varianta de argilă din metal neprețios: bronzul. Ei bine, aceasta nu este cea mai buna alegere! Bronzul este compus din aliaje, precum cupru și staniu, care, în procesul de ardere, oxidează. Ori, pentru a obține o sinterizare completă, este necesar să evităm această oxidare. De aceea bronzul și mai toate argilele din metal neprețios se ard într-un cuptor special, în două etape și într-un mediu care să nu le permită oxidarea – în carbon activat. Destul de complicat pentru un începător, nu?

Recomandarea noastră este să începeți cu argilă din argint pur. Un pachet de 7 g sau 10 g este suficient pentru a crea câteva pandantive sau perechi de cercei (între 2 si 6). Argintul pur are avantajele că se modelează ușor, nu oxidează în timpul arderii și nu necesită folosirea unui cuptor special, oferindu-vă șansa de a experimenta și crea cu succes prima bijuterie.

Cum se lucreaza

Lutul proaspăt se poate rula, modela, sculpta, textura și extruda. Pentru a tăia argila de metal în stare crudă, se pot folosi forme de prăjituri, cuțitul-hobby, lama de oțel sau acul profesional. Dacă vorbim de texturi, acestea se găsesc pretutindeni: în natură, prin casă, printre jucăriile copiilor ș.a.m.d. Așadar, poți folosi aproape orice: o frunză uscată, găsită pe trotoar, talpa unui pantof, textura tapetului, amprenta propriului deget etc. Nu uita să speli suprafețele, înainte de a le aplica. (inspiră-te aici)

O regulă importantă atunci când manevrăm lutul este ca toate suprafețele care intră în contact cu el să fie ușor lubrifiate. Poți folosi produsul profesional CoolSlip sau uleiul de măsline din bucătăria personală. Aplică puțin pe mâini, rolă, suprafața de lucru, precum și pe texturi. Dacă textura este adâncă, folosește-te de o pensulă, pentru a ajunge în adâncituri. Nu folosi mult ulei, prea mult ulei afectează lutul. (mai multe, aici)

 

 

Uscarea

Argila de metal se poate usca la temperatura camerei. În funcție de grosimea piesei/componentei, uscarea la temperatura camerei poate dura de la câteva ore la o zi întreagă. Poți recurge la acest procedeu, dacă nu te grăbești. Uscarea poate fi accelerată, dacă amplasăm piesa într-un deshidrator sau cu ajutorul aerului cald, provenit de la un uscător de păr.

Este important să știm care este temperatura de uscare recomandată de producător. Aceasta nu trebuie depășită. Media temperaturii de uscare este 80 °C. O piesă uscată complet garantează o finisare și ardere fără incidente.

Cum știm dacă piesa este uscată? Folosind o pensetă, ridicăm piesa de pe suprafața caldă, unde a fost amplasată pentru uscare, și o așezăm pe o oglindă. Dacă observăm abur în jurul ei, o mai lăsăm la uscat.

Rehidratarea

Lucrând cu argila de metal, vei constata că aceasta se usucă destul de repede, dacă o atingi cu mâinile sau o modelezi cu degetele sau cu unelte.

Argila de metal se rehidratează în felul următor: se așază bucata de argilă de metal pe o bucată de folie alimentară și se aplatizează la o grosime cât mai mică, folosind degetele sau rola. Se adaugă puțină apă demineralizată (câteva pufuri, cu ajutorul unei sticluțe cu pulverizator) pe suprafața argilei de metal și se masează în folie, formând o biluță.

Rehidratarea lutului complet uscat

Atât timp cât nu a fost arsă, argila de metal se poate rehidrata și o poți modela din nou sau folosi pentru alt proiect. Cu alte cuvinte: nimic nu se pierde, totul se recuperează!

Iată cum: se umezește piesa uscată pe o parte și pe alta cu 2-3 pufuri de apă demineralizată, până ce se observă o peliculă de apă la suprafața argilei de metal. Apoi, bucata de argilă de metal se învelește în folie. Se lasă 5-10 minute sau mai mult, dacă piesa sau bucata de argilă de metal este foarte mare. Se verifică flexibilitatea argilei de metal din când în când și, dacă mai este nevoie, se mai adaugă puțină apă.

Finisarea inainte de ardere

Finisarea pieselor este foarte importantă înainte de ardere. Cu cât o piesă este mai bine finisată, cu atât mai puțin va trebui să intervenim asupra ei după ardere. Finisarea se poate face cu șmirghelul, cu buretele abraziv, cu pila, cu pensula cu servețelul umed sau cu degetul umed. Eventuale fisuri de suprafață în argila de metal se corectează aplicând pastă de argilă de metal.

In cazul în care alegi să finisezi piesa folosind servețelul umed, pensula ori chiar degetul umed, trebuie să ții cont că apa adăugată va rehidrata piesa. De aceea, ori câte ori rehidratezi argila de metal sau aplici pasta, usuc-o bine înainte de ardere.

Arderea corecta

Înainte de a arde piesa, asigură-te că e perfect uscată. De asemenea, piesa trebuie să fie bine finisată, iar lipiturile între componente trebuie să fie solide. De asemenea, mai este necesar să știm care sunt temperatura și metoda de ardere, indicate de producător.

Argintul pur (Art Clay Silver) și anumite argile de metal din cupru pot fi arse atât cu arzătorul, cât și în cuptorul de ars ceramică. Arderea cu arzătorul este o metodă eficientă și cea mai puțin costisitoare pentru începători. Piesele din argilă de argint pur, ce urmează să fie arse cu arzătorul, nu ar trebui să depășească greutatea de 10 g și diametrul de 4 cm. (Citiți mai multe aici)

Atentie! Va rugăm să citiți Măsuri de siguranță acasă

Lustruirea pieselor dupa ardere

După ce piesa este arsă, se lasă să se răcească și se lustruiește.

Mai întâi trebuie să periem piesa cu ajutorul unei perii cu peri din alamă sau din oțel. Prin acest procedeu se lustruiește suprafața metalului și astfel apare strălucirea. După aceea poți lustrui piesa, folosind bureți abrazivi și/sau pânze abrazive, atât manual, cât și cu ajutorul unui micromotor, de exemplu de la firma Dremel. Dacă dorești să antichizezi piesa, o poți lustrui după.

Antichizarea/oxidarea piesei

Există mai multe soluții prin care putem obține efectul de patină sau antichizare. Cea mai putin toxică și ușor de aplicat este cea pe bază de sulf. Cel mai frumos efect se poate vedea pe argintul pur. Poți obține o varietate de culori, de la galben la turcoaz, violet-profund și până la negru.

Pentru a aplica patina, întâi se periază bine piesa arsă și se pregătește un vas (din sticlă, ceramică) cu puțină apă caldă, în care se pun 2-3 picături de soluție pe bază de sulf. Se introduce piesa, agațată într-o agrafă de birou. Dupa 2 secunde poți vedea efectul, iar dacă vrei să obții o nuanță din ce în ce mai închisă, trebuie să reintroduci piesa în soluție.

Ca regulă, cu cât apa este mai fierbinte, cu atât oxidarea se va produce mai repede. Asta înseamnă ca va dura foarte puțin trecerea prin nuanțe și va ajunge la oxidarea totală (negru) destul de rapid.

Crearea contrastului

Prin antichizare, de cele mai multe ori dorim sa evidențiem textura metalului sau volumul piesei. Pentru a obține acest contrast avem nevoie de o pânză sau de un burete abraziv (1000-2000), cu care să lustruim zonele pe care dorim să le evidențem, acestea revenind la culoarea de dinainte de oxidare. Pentru o strălucire mai puternică, după acest pas se poate continua cu lustruirea piesei.